Werkwijze

Een ‘portret van Ellen’ wordt gemaakt met houtskool en softpastel op papier. Hoofdzakelijk gebruik ik het zachte (Schmincke)krijt, met goede pigmenten, en daarnaast ook (chuncky) charcoal, houtskool- en pastelpotloden en contéstaafjes. Meestal werk ik op de gladde kant van een vel Cansonpapier (50×65 cm), maar indien een groepsportret een groter formaat papier vraagt kies ik voor een goede kwaliteit tekenpapier van de rol.

Een uitgewerkt portret teken ik op basis van zelfgemaakte foto’s en eigen observatie. Daarvoor maak ik een fotoafspraak, bij voorkeur bij de geportretteerde thuis, waarbij ik een grote hoeveelheid foto’s maak en de geportretteerde kan observeren. Tijdens die afspraak bespreken we ook uw wensen en voorkeuren, oa over het formaat (minimaal 30×40 cm), kleurgebruik en de inlijsting.

Is het portret klaar, dan stuur ik per mail een foto van de tekening met de vraag of er nog iets verbeterd kan worden. Zoniet dan breng ik de tekening naar de lijstenmaker en krijgt u bericht wanneer het kan worden opgehaald. 

Behalve voor een uitgewerkt portret kunt u ook kiezen voor een schetsportret. Die maak ik op basis van aangeleverde, bij voorkeur scherpe en goed belichte foto’s. Dat kan een foto zijn van één persoon, of foto’s van twee personen waar ik dan een dubbelportret van maak. Een schetsportret is niet gedetailleerd uitgewerkt en het formaat is maximaal 30×40 cm. Het portret kan daardoor relatief snel gemaakt worden, afhankelijk van mijn agenda in zo’n 1 a 2 weken, en is goedkoper dan een uitgewerkt portret. De tekening wordt gefixeerd en per post naar u opgestuurd; de inlijsting dient u zelf te verzorgen.

In de achtergrond van beide soorten portretten kan desgewenst en in overleg poëzie of een ander stukje tekst verwerkt worden. 

Prijsinformatie

Prijzen uitgewerkt portret (excl lijst):

 • 1x enkelportret 300 euro
 • 2x enkelportret 550 euro
 • 3x enkelportret 750 euro
 • 4x enkelportret 900 euro

 

 • 1x dubbelportret 450 euro
 • 1x groepsportret 3 pers 650 euro
 • 1x groepsportret 4 pers 800 euro


Indien ik voor de fotoafspraak meer dan ca 50 km (retour) moet reizen bereken ik de reiskosten door à 40 cent/km.

Prijs schetsportret:

 • 100 euro


Er is op bovenstaande prijzen geen BTW van toepassing.

Een pastelportret is kwetsbaar en moet daarom worden ingelijst. De inlijsting laat ik doen door Barend van Zwieten in Alphen aan de Rijn (www.barendvanzwieten.nl). De aanvangsprijs voor een blankhouten lijst is ca 50 euro. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen de inlijsting zelf te (laten) verzorgen.

Portretrecht en privacy

Niet alle fotoweergaven op deze website zijn even goed/scherp, en ook ontbreken er foto’s. Van de foto’s die wel op deze website staan hebben de meeste (ouders van) geportretteerden toestemming gegeven voor publicatie. Mocht je toch geen prijsstellen op weergave op deze website, dan hoor ik dat graag zodat ik de foto(‘s) kan verwijderen. Mocht je juist niet willen ontbreken op deze site, stuur dan een (betere) foto van het portret/de portretten, of van ingelijste tekeningen aan de muur, en ik zet ze op de website.

Over mij

Na gewerkt te hebben als gerechtssecretaris en onderzoeker ben ik in 2000 gaan portrettekenen. Dat deed ik altijd al, maar nu ging ik er echt voor en algauw kwamen de eerste opdrachten. Gestaag breidde mijn klantenkring zich uit, mede dankzij het enthousiasme van lieve vrienden, familie en dorpsgenoten, de families Van den Berg, Cessford en Van der Kraan en andere lieve families die steeds weer terugkwamen. Dank daarvoor!

Een getekend portret heeft een mooie energie, voortkomend uit de combinatie van tijd en aandacht die een tekening vereist, mijn ‘hand’ en tekenstijl en uiteraard de persoonlijkheid van het model. Na twintig jaar is het nog steeds heerlijk voldoening gevend een fijn portret te maken en daar iemand blij mee te maken.

Vrij werk

Vanaf 2016 ben ik naast portretten ook vrij werk gaan maken – dat werk is te zien op de website www.ellendejong.com.

Zowel in de portretten als in dit vrije werk uit ik mijn liefde voor realistisch tekenen.

Verkort CV

Ellen de Jong (1964,  Apeldoorn)

 • 1983-1989 studie Rechtsgeleerdheid UU
 • 1989-2000 gerechtssecretaris (Rb) en onderzoeker (NO)
 • 2000-heden portrettekenaar
 • 2006-2019 teken- en schilderlessen aan kinderen (Kinderatelier)
 • 2011-2016 Nieuwe Akademie Utrecht
 • 2016-heden autonoom tekenaar